Vannak olyan irányzatok, amelyek előre jelezhetőek és akadnak azok, amik váratlanul lépnek fel. Akad erre és arra is példa ebben a bejegyzésben!

1. Mentes hozzávalók

Egyre csak nő az igény a minden mentes ételekre, a tiszta alapanyagokra és az átlátható elkészítési és főzési folyamatokra. Ez nagyban befolyásolja a menü tervezését és érdemes erre hangsúlyt fektetni, mert ez a trend csak fokozódni fog!

A gyorséttermek hamar igazították ehhez a tábláikat és a kínálat is gyors ütemben fejlődött a kereslethez. Így a beszállítók olyan alapanyagokkal válaszoltak, melyek minél kevesebb feldolgozási folyamaton estek át és minél tisztább és természetesebb eredetűek. Elértünk abba a fázisba, hogy bármi, ami mentes, már egészségesebb is és így jobb választás. Tartósítószer, GMO, hormon, antibiotikum és mesterséges anyagoktól mentes összetevőket keresnek az újítók és a reform gondolkodású fogyasztók. Sőt, ma már egy átlagos vendég is jobban odafigyel ezekre a szempontokra!

A mentes, tiszta alapanyagok már elérhetőek a beszállítóknál, míg a fogyasztók a menüsoron keresztül szeretnének értesülni a változásról.

2. Növényi alapanyagok

Karfiol steak, hamis húspogácsa és cukkini tészta után a szakma meglátta a növényi alapanyagokban rejlő hatalmas potenciált. Textúrák és ízek garmada lett már a világban kipróbálta, amelyek mind csakis növényi eredetűek, és a próbát kiállták! A trend folytatódni fog, érdemes a nemzetközi konyha eredményeit a hazai asztalokra is átültetni –

vigyázat, nem másolni!

3. Street food

Nőtt a street food szerepe, egyre többen választják a hagyományos éttermi étkezés helyett. Ennek továbbra is a rohanás az oka, sokan idő hiányában, de mások már kifejezetten a könnyen szállítható mivolta miatt szeretik ezeket az ételeket.

Egyébként ez a trend egybe is esik azzal, hogy különböző kultúrák sajátos snack világát ismerhetjük meg. Török kebab, görög gyros, olasz tészta ételek, kínai egytál, mexikói taco, mind olyasmik, amiket útközben is gyorsan el lehet fogyasztani és még kulináris élvezetet is adnak! Egy biztos, 2019-ben ez a trend is biztosan életben lesz még.

4. Olcsó ételek drágább köntösben

Egy séf inspirálta hajszálnyi változás egy megszokott ételben újra felkavarja az állóvizet egyes ételek körében.

Legjobb példa erre a…

dobpergés…

Zabkása!

Ennek az egyszerű ételnek olyan visszatérése van, mint szinte semmi másnak. Polenta helyett ő lett a nyerő és tengernyi recept áradat forog már a neten, ami az elkészíthető összes variációt érinti.

Azt hiszem 2017 év végén nem pont erre számítottunk.

5. Csillogás és effektek

Nem minden csillámpóni jött be, de érdekes és mindenképpen elgondolkodtató, hogyan kerülhet a social média csillogó (és sokszor hamis) világa az asztalokra?

Csillogott egy Starbucksos ital (Crystal Ball Frappuccino) és megjelentek a hashtagek, na meg a csillogó sörök és pizzák is. Amilyen nagy volt hirtelen a fellángolás, olyan gyorsan feledkeztünk is meg róla, hiszen jött a következő trendi effekt és insta őrület.

Ebből csak egy dologra emlékezz, a social media bizony aktívan befolyásol mindenkit és néha megmagyarázhatatlan folyamatok mennek végbe. Ülj fel ezekre a lovakra és főként, ha a fiatalok a célcsoportod, akkor szállj be Te is az egyperces csillogásba!